HUS selvitti sähköpotkulautailijoiden vammoja – suuri osa onnettomuuksista kesäviikonloppuisin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin yliopistollinen sairaala HUS on tutkinut sähköpotkulatailijoiden vammoja. Vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa analysoitiin 446 potilasta, jotka olivat loukkaantuneet onnettomuuksissa vuonna 2021. Potilaita hoidettiin Helsingin Haartmanin, Malmin ja Töölön sairaaloissa.

Suurin osa onnettomuuksista oli tapahtunut kesäviikonloppuina iltaisin tai öisin. Selvityksessä mukana olleista hoidetuista vajaa puolet oli päihtynyt humalatilan ollen keskimäärin 1,6 promillea. Potilaiden keski-ikä oli 26 vuotta, ja heistä 59 prosenttia oli miehiä.

Yhteensä 446 vammasta 257 oli lieviä, 155 keskivaikeita, 30 vaikeita, kolme hyvin vaikeaa ja yksi erittäin vaikea. Lievät vammat olivat esimerkiksi aivotärähdyksiä, nyrjähdyksiä ja pintahaavoja, hyvin ja erittäin vaikeat aivoverenvuotoja muita henkeä uhkaavia verenvuotoja. Kypärää oli käyttänyt 14 potilasta, eli vain noin kolme prosenttia onnettomuuksiin joutuneista.

Sairaalapotilaista 53:lle tehtiin leikkaus. Pelkästään Helsingissä tapahtuneiden sähköpotkulautaonnettomuuksien kustannukset yhteiskunnalle olivat Husin mukaan viime vuonna yli 1,7 mljoonaa euroa. Tutkimuksessa ei ollut mukana yksityisen sektorin kustannuksia.