Muista puhdistaa grilliä säännöllisesti – keväällä useita rasvapaloja

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Grillaussesonki käy parhaillaan kuumimmillaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on muistuttanut grillien huollon ja säännöllisen puhdistuksen tärkeydestä. Tällä tavoin voi välttyä rasvapaloilta.

Tukesin tietoon on tullut kevään ja alkukesän aikana poikkeuksellisen monta grillipalotapausta, jotka vaikuttavat alustavien selvitysten perusteella rasvapaloilta. Tapauksissa grillin asianmukainen huolto ja puhdistus ovat jääneet todennäköisesti tekemättä. Grilliin jäävä rasva ja ruoantähteet syttyvät herkästi palamaan seuraavan grillauskerran yhteydessä.

Rasvapalot ovat Tukesin tarkastaja Jere Heikkisen mukaan erityisesti kaasugrillauksen ongelma. Ennen kaasugrillin käyttöönottoa tulisi tarkistaa polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Myös puhtaus on hyvä tarkistaa aina ennen sytytystä.

Rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä, sillä se levittää paloa räjähdyksen tavoin. Sen sijaan rasvapalo pitää sammuttaa tukahduttamalla, ja lisäksi kaasupullo kannattaa sulkea ja siirtää kauemmas jos se on mahdollista turvallisesti. Jos kaasupalloa ei voida siirtää turvallisesti, tulee poistua turvallisuuden etäisyyden päähän, varoittaa lähellä olevia ja soittaa hätänumeroon.