Helsinki-Vantaan lentoasema täyttää tänään 70 vuotta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutui ensimmäinen lentokoneellinen matkustajia. Lentokone kuljetti mukanaan urheilijoita ja kisavieraita Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisiin.

Lentoaseman rakennustöitä jatkettiin olympialaisten jälkeen. Lentoliikenne Helsingin lentoasemalla käynnistyi virallisesti 26. lokakuuta 1952. Pääministeri Urho Kekkonen avasi Helsingin uuden lentoaseman olympialiikenteen käyttöön puoleksitoista kuukaudeksi 5. heinäkuuta 1952. Käytössä oli aluksi vain yksi kiitotie.

Ensimmäinen asemarakennus oli puuparakki, jota jatkettiin vuosien saatossa ja sitä kutsuttiinkin muotonsa vuoksi makaavaksi pilvenpiirtäjäksi. Vuonna 1969 valmistui uusi terminaali, joka oli mitoitettu miljoonalle matkustajalle.

Tänään Helsinki-Vantaan terminaali käsittää yhteensä yli 200.000 neliömetriä ja sen kapasiteetti on 30 miljoonaa matkustajaa. Lentoasemalla on kolme kiitotietä. Koko lentoasema-alue on kooltaan 1.800 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan Helsingin kantakaupunkia.

Helsinki-Vantaan 70-vuotisjuhlavuoden aikana Finavia nostaa esiin lentokentän historiaa ja kehitystä verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa. Vuosi huipentuu 7. joulukuuta vietettävään kansainväliseen ilmailupäivään, jolloin Finavia nostaa liput salkoon kaikilla lentoasemillaan.