Kuinka usein hiukset tulisi pestä? Näin asiantuntija vastaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen iho on tarkotettu tuottamaan öljyä ja rasvaa luontaisesti sen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Tämä on myös syy, miksi hiukset muuttuvat rasvaiseksi. Mitä useammin päänahkaa pesee saippualla tai shampoolla, sitä nopeammin hiukset myös rasvoittuvat. Päänahka alkaa tuottaa rasvaa kun se on kuiva.

Talirauhaset sijaitsevat hiusjuurten vieressä ihokerroksessa. Jokainen ihminen tuottaa eri määrän talia. Tähän vaikuttavat niin ihmisen genetiikka kuin hormonit. Hiuksia ei kuitenkaan tarvitse pestä joka päivä. Se ei ole edes suotavaa.

Hiusten liiallisesta pesemisestä voi itse asiassa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ihotautilääkäri ja Boston Medical Centerin hiusklinikan johtaja Lynne Goldbergin mukaan paljon hiuksiaan pesevien ihmisten päänahka muuttuu rasvaisemmaksi muita herkemmin, Science Alert uutisoi.

Jos ihosi ja hiuksesi ovat normaalit tai kuivat, ei sinun tarvitsee todennäköisesti pestä niitä kuin kerran tai kahdesti viikossa. Kiharat ja tuuheat hiukset vaativat myös vähemmän pesua kuin ohuet ja suorat hiukset. Toisinaan riittää pelkkä vedellä huuhtelu. Jos hiukset ovat vaurioituneet käsittelyssä, voi niille tehdä hyvää pelkästään hoitoaineella käsittely ilman shampoopesua. Ihmisen ihon öljyjen on tarkoitus hoitaa niin ihoa kuin hiuksia luonnollisesti, eikä niiden poistaminen ole aina hyväksi.