Karmiva näky Lontoon Thamesissa – kosteuspyyhkeistä kasvoi roskasaareke

Ohhoh! · Tim Isokivi

Lontoossa on järkytytty Thames-jokeen ilmestyneestä saarekkeesta. Jopa kahden tenniskentän kokoinen muodostelma koostuu pääosin pois heitetyistä kosteuspyyhkeistä.

Roskasaari sijaitsee Hammersmith-sillan lähettyvillä. Kosteuspyyhemuodostelmasta ei ole ainoastaan kosmeettista haittaa. Se on The Times of London -lehden mukaan jopa muuttanut tapaa, jolla vesi virtaa Lontoota halkovassa joessa.

Brittiläisiä on yritetty muistuttaa pitkään siitä, ettei kosteuspyyhkeitä tulisi hävittää heittämälle ne vessanpönttöön. Nyt ihmisiä on kehotettu lopettamaan kosteuspyyhkeiden käyttö kokonaan. Iso-Britannian hallitus harkitsee myös muovia sisältävien kosteuspyyhkeiden kieltämistä kokonaan.

Muovista valmistetut kosteuspyyhkeet eivät hajoa tullessaan vedetyksi vessanpöntöstä. Niistä voi myös irrota mikromuovia, joka vahingoittaa mereneläviä ja Thames-joen ekosysteemiä. Myös maan viemäreihin muodostuvat niin kutsutut rasvavuoret koostuvat jopa 90-prosenttisesti kosteuspyyhkeistä.