Myötätunto tekee ihmiselle hyvää – sitä voi lisätä tietoisesti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Viha on ihmisen perustunne, joka auttaa meitä puolustautumaan ja ilmaisemaan tarpeitamme. Sillä on kuitenkin ikävät kääntöpuolensa. Lääkkeenä toimii myötätunto, jota voit vahvistaa treenaamalla. Myötätunto vahvistuu avarakatseisuuden myötä ja ilman toisten ihmisten tai erilaisuuden tuomitsemista.

– Viha voi olla helpompi tunne silloin, kun emme salli tai halua tuntea esimerkiksi ahdistusta tai pelkoa. Viha on myös herkästi tarttuvaa: voimme oppia siihen tai mukautua tunteeseen kuuluaksemme joukkoon, kuvailee psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala Terveystalosta.

– Kun olemme kuormittuneita ja vihaisia, ei rationaalinen ajattelumme toimi kovin hyvin. Ajattelustamme tulee herkästi mustavalkoista ja meille tulee tarve purkaa tunnetta – myös sellaisilla tavoilla, jotka hetkellisestä helpotuksesta huolimatta eivät tilannetta auta. Koska emme voi esimerkiksi soittaa Putinille, saatamme purkaa vihaa lähempänä oleviin, vaikka järkemme sanoisikin muuta.

Myötätunto on muutakin kuin tunne: se on myös toisen hyväksi tekemistä. Myötätunnon piiriä voi onneksi laajentaa treenaamalla. Ensimmäinen liike on sen pohtiminen, huomaako itsellään myötätunnon rajautumista. Osaatko osoittaa myötätuntoa myös ihmisille, jotka ovat kanssasi eri mieltä?

– Myötätuntomme laajenee aina, kun tutustumme erilaisiin ihmisiin, kulttuureihin, ajatuksiin ja asenteisiin. Kun saamme tarttumapintaa ihmiseen, löydämme inhimillisyyttä, kuulemme aidosti, miten yksilö ajattelee tai tuntee jonkin tilanteen, kykymme tuntea ja näyttää myötätuntoa vahvistuu.