Rajavartiosto paljasti: Poikkeuksellisen moni on yrittänyt Suomeen väärennetyillä papereilla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomeen on yrittänyt saapua väkeä väärennetyillä matkustusasiakirjoilla. Esimerkiksi syyskuussa jäi kiinni 22 henkilöä, joilla oli käytössään väärennettyjä Belgian oleskelulupakortteja. Asiakirjatutkintoihin perehtyneet rajatarkastajat paljastivat väärennökset, jotka oli taitavasti ja laadukkaasti valmistettuja.

– Väärennökset esittäneet henkilöt olivat lähtöisin Kaukasian alueelta ja heidän määränpäänsä olivat kuulustelukertomusten perusteella pääosin Keski-Euroopassa. Henkilöt ovat myöntäneet Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinnassa syyllistyneensä väärennysrikoksiin. He ovat anoneet turvapaikkaa Suomesta, Rajavartiolaitos tiedottaa.

Rajavartiolaitos kertoo esimerkiksi serbialaisen miehen kohtaamisesta Vaalimaan rajanylityspaikalla lauantaina 17. syyskuuta. Miehellä oli väärennetty Serbian passi, ajokortti ja henkilökortti. Lisäksi passista paljastettiin viisi väärennettyä Schengen-rajatarkastusleimaa vastaleimoineen.

Sunnuntaina Vaalimaan rajatarkastuksessa paljastettiin maahan saapuvasta rajanylitysliikenteestä Italian väärä oleskelulupa. Väärän oleskeluluvan esittänyt henkilö on niin ikään hakenut turvapaikkaa Suomesta.