Tältä Helsinki näytti värikuvissa 1950-1970-luvuilla – upeat otokset pääsivät kirjaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vanhoista valokuvista on huomattavissa muutama asia. Ennen kaupunkien ihmiset pukeutuivat tyylikkäästi ja pitivät huolta ulkonäöstään. Yhtä suurella pieteetillä arvostettiin toisten ihmisten läsnäoloa, hyvinvointia ja asioita, joita monet pitävät tänä päivänä itsestäänselvyytenä.

Helsingin kaupunginmuseo julkaisi hiljattain Satu Savian toimittaman Helsinki Väreissä -valokuvakirjan. Visuaalisesti näyttävä kuvateos on koostettu museon värikuvista 1950–1970-luvuilta. Kirjan sivuilla menneen Helsingin kaupunkimaisema herää eloon hehkuvien värikuvien ansiosta ja tarjoilee harvinaislaatuisen tilaisuuden tutustua sotien jälkeiseen aikaan ja kehityksen kukoistukseen.

– Ennennäkemättömät kuvat kertovat ohikiitävistä hetkistä vilkkailla kaduilla, vanhojen puutalojen pihapiireissä ja uutuuttaan hohtavien lähiöiden maisemissa. Vapun ilmapallot, Kauppatorin hedelmät ja mainosten öiset neonvalot hehkuvat väreissä nostalgisissa Helsinki-kuvissa, museosta tiedotetaan.

Otoksissa voi nähdä monia ilmiöitä, jotka elävät enää muistoissa. Suurten ikäluokkien nuoruuden toimet, työelämään siirtyminen, lisääntynyt vapaa-aika ja kaupungin rakennuskannan aikakerrostumat ovat kuvissa läsnä. Arjen pieniäkään tapahtumia ei ole kirjan kuvastossa unohdettu. Kirjaa myydään kaupunginmuseon museokaupassa.