Joditablettien kysyntä räjähti käsiin – Yliopiston Apteekin sivut kaatuivat

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti tiistaina ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Ohjeessa 3-40 -vuotiaita henkilöitä suositellaan hankkimaan joditabletteja kotinsa varastoon.

Ohjeen päivittäminen on jo johtanut joditablettien kysynnän räjähdysmäiseen kasvuun. Kysynnästä aiheuttunut verkkoliikenne johti Yliopiston Apteekin verkkosivujen merkittävään hidastumiseen ja jopa kaatumiseen. Monista apteekeista tabletit ovat jo loppuneet.

Joditabletteja luvataan apteekkien hyllyille lisää, joskaan tarkka aikataulu ei ole tiedossa. Akuuttia tarvetta joditableteille ole, vaan Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksessa oli kyse pahimpaan varautumisesta. Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä säteilyturvallisuusuhkaa.

Joditabletti voi oikealla hetkellä otettuna vähentää radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen. Tabletti tulee kuitenkin ottaa ainoastaan viranomaisen radiossa ja televisiossa antamasta suosituksesta. Liian aikaisin tai liian myöhään otetun tabletin suojavaikutus heikkenee.