Nyt se on tutkittu: Sinkkiasetaatti lyhentää flunssaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Paras tapa pitää pöpöt poissa on huolehtia riittävän hyvästä hygieniasta, mutta erityisesti vaalia omaa vastustuskykyä. Kehon toimiva immuunijärjestelmä on ylivertainen taistelussa flunssaviruksia vastaan. Suomalaisilla aikuisilla on keskimäärin 1-5 flunssaa vuodessa.

Flunssa on yleisin lyhyen sairausloman syy Suomessa. On arvioitu, että sairauspoissaoloista kertyy miljardiluokan kustannukset työnantajille ja yhteiskunnalle. Jos flunssan kesto lyhenee muutamalla päivällä ja sairauspäivät vähenisivät, koituisi siitä merkittävät kansantaloudelliset säästöt.

– Tutkimusten mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti lyhentää merkittävästi flunssan kestoa. Kanadassa julkaistussa raportissa oli yhdistetty tulokset kolmesta satunnaistetusta lumekontrolloidusta tutkimuksesta. Flunssan kesto lyheni keskimäärin 42 prosenttia, Medifon Oy tiedottaa.

Sinkkiasetaatti on antiviraalinen aine, joka estää virusten lisääntymisen. Lisäksi se käynnistää paikallisesti elimistön puolustusreaktion. Virusten määrä nielussa on suurin flunssan oireiden ilmetessä. Tästä syystä paras teho saavutetaan, kun sinkkiasetaattisprayn käyttö aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta ja sitä jatketaan koko sairauden ajan.