Meteorologit muistuttavat: Talven säätä ei voi vielä luotettavasti ennustaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Otsikot ovat kertoneet jo muutaman viikon ajan, että tulevan talven sääennusteita on ennustettu. Ihmisiä kiinnostaa tietää, joutuvatko he hytisemään pakkasten keskellä vai onko tuleva talvi yhtä harmaata massaa lokakuusta maaliskuulle. Ilmatieteen laitos sanoo suoraan, että kukaan ei tiedä vielä tulevan talven säätä.

Tarkasti tiettyyn ajankohtaan ja paikkaan liittyvää säätietoa esimerkiksi lämpötilasta, tuulesta, pilvisyydestä ja sateisuudesta voidaan ennustaa parhaimmillaan noin 10 vuorokaudeksi eteenpäin.

Pitkän ajan ennusteet sen sijaan kertovat sääolosuhteista tätä pidemmälle, jopa kuukausiksi eteenpäin. Näin pitkälle voidaan kuitenkin ennustaa vain keskimääräisiä sääolosuhteita, ei enää päivittäisen sään yksityiskohtia. Pitkän ajan ennusteet kertovatkin ennustejakson keskimääräisestä säätyypistä kuten korkeapaineesta, matalapaineesta, lämpimyydestä, kylmyydestä, sateisuudesta ja kuivuudesta.

– Pitkän ajan ennusteet eivät yleensä kerro onko talvi kylmä vai leuto vaan sen, kuinka suurella todennäköisyydellä talvi on kylmä tai leuto, havainnollistaa tutkimusprofessori Alexey Karpechko Ilmatieteen laitokselta.

– Vielä on liian aikaista ennustaa, tuleeko talvesta kylmä vai leuto, korostaa toimialajohtaja Juhana Hyrkkänen Ilmatieteen laitokselta.