Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry muistuttaa, että pähkinöissä on paljon proteiineja, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Siksi pähkinät ovatkin heillä lokakuun teemakasviksena.
– Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena, neuvoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä
Pähkinäkakku
n. 8 palaa
75 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
1 muna
2, 25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
100 g pekaanipähkinöitä
2 munaa
1,25 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1,25 dl paistonkestävää aprikoosimarmeladia
2 päärynä tai 10 pehmeää kuivattua aprikoosia pieninä kuutioina
Pinnalle: tomusokeria
(Tarjoiluun kermavaahtoa)
Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna hyvin sekaan. Lisää jauho-leivinjauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina vuon pohjalle ja reunoille (noin 1 – 1,5 cm yläreunasta) ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Hienonna pähkinät lähes jauhoksi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon pähkinäjauhelma ja sitruunankuori sekä -mehu. Sekoita. Siivilöi sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi.
Ota vuoka jääkaapista ja levitä aprikoosihillo pohjataikinalle. Ripottele päälle päärynä- tai aprikoosikuutiot ja kaada täyteseos vuokaan. Kypsennä n. 170 asteessa 45 – 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi kermavaahdon kanssa.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten leipominen, pähkinä tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.