Pähkinäkakku kruunaa pyhäpöydän – proteiinia herkullisessa muodossa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry muistuttaa, että pähkinöissä on paljon proteiineja, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Siksi pähkinät ovatkin heillä lokakuun teemakasviksena.

– Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena, neuvoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä

Pähkinäkakku

n. 8 palaa

75 g voita tai margariinia

0,75 dl sokeria

1 muna

2, 25 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

100 g pekaanipähkinöitä

2 munaa

1,25 dl sokeria

1 sitruunan raastettu kuori

1 rkl sitruunamehua

1 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

1,25 dl paistonkestävää aprikoosimarmeladia

2 päärynä tai 10 pehmeää kuivattua aprikoosia pieninä kuutioina

Pinnalle: tomusokeria

(Tarjoiluun kermavaahtoa)

Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna hyvin sekaan. Lisää jauho-leivinjauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Taputtele taikina vuon pohjalle ja reunoille (noin 1 – 1,5 cm yläreunasta) ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Hienonna pähkinät lähes jauhoksi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon pähkinäjauhelma ja sitruunankuori sekä -mehu. Sekoita. Siivilöi sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi.

Ota vuoka jääkaapista ja levitä aprikoosihillo pohjataikinalle. Ripottele päälle päärynä- tai aprikoosikuutiot ja kaada täyteseos vuokaan. Kypsennä n. 170 asteessa 45 – 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi kermavaahdon kanssa.