Netissä leviää valeuutisia Twitterin irtisanomisista – palkattuja näyttelijöitä mukana?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suuret mediatalot ovat julkaisseet uutisia Twitterin joukkoirtisanomisista ja -potkuista. Sanomme nyt vanhan tutun muistutuksen: Älä usko kaikkea mitä netissä lukee. Nykyään ihmisten mielipiteitä ohjaillaan röyhkeästi valeuutisilla ja propagandan puolelle lipsahtavilla vaikuttamisyrityksillä. Tutkimusten mukaan paikalliset ja itsenäiset julkaisut uutisoivat eniten totuudenmukaista sisältöä alustoillaan. Stara on itsenäinen.

Twitterissä levisi viime viikolla videoita, joilla nähdään kaksi laatikoita kantavaa miestä seisomassa Twitterin San Franciscossa sijaitseva päärakennuksen sisäänkäynnin lähellä väittäen, että Elon Musk antoi heille potkut. Musk omistaa nykyään Twitterin. Nämä miehet ovat kuitenkin muiden palkkalistoilla – tai pelkästään mediahuomiota janoavia trolleja.

Yksi mies esitteli itsensä ohjelmistosuunnittelijaksi nimeltä ”Rahul Ligma”. The Verge -julkaisu on sittemmin vahvistanut, että kyseinen henkilö ei työskentele Twitterissä. Tämä tieto ei estänyt CNBC:tä ja Bloombergia julistamasta otsikoita irtisanotuista Twitterin työntekijöistä. On helppo tehdä tästä johtopäätös siitä, että osa uutisista vain päätetään – olivatpa ne totta tai ei. Medialukutaito ja tietojenhankintakyky nousevat nykyaikana terveen järjen ohella ominaisuuksiksi, jotka pitävät ihmiset aidosti kartalla maailman tapahtumista. Valtamedia ei sitä välttämättä enää tee.

Sen sijaan on totta, että Musk erotti Twitterin hallituksen ennen uuden muodostamista. Siten hän takaa, että saa yhtiölle rehellisen väen ja aidosti totuuden sekä sananvapauden puolesta työskentelevän hallituksen ilman, että yhtiön johtoa pyritään vaikuttamaan tai ohjailemaan ulkopuolelta. Tämäkin toimi on tosin tuomittu joidenkin tahojen toimesta lähinnä ahneudeksi tai peräti hirmuisen valkoisen ylivallan suureksi salaoperaatioksi. Kyse on ainoastaan luottamuksesta ja siitä, että palvelussa ei käytetä tekoprofiileja ohjailemassa yleistä mielipidettä.