Tänään on maailman diabetespäivä – tehokas ohjaus antaa eväät omahoitoon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Diabetes on yhteisnimi joukolle sairauksia, joita kaikkia yhdistää liian korkea verensokeri. Vuosittain noin 2000 suomalaista sairastuu tyypin 1 diabetekseen, heistä noin 500 alle 15-vuotiaita lapsia. Sen sijaan tyypin 2 diabetes on noin 10 prosentilla suomalaisista. Tyypin 2 diabeteksen hoitomenetelmä valitaan yksilöllisesti.

Maailman diabetespäivää vietetään tänään maanantaina 14. marraskuuta. Teemana on Diabetes: hyvä hoito kantaa huomiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että diabetesta sairastavat saavat tarpeeksi asiantuntevaa ohjausta ja tarvittavaa tukea.

Diabeteksen hoitovelkaan Diabetesliitto tarjoaa resepteiksi tehokasta potilasohjausta sairastuneille, ajanmukaisia hoitovälineitä ja opastusta, pääsyä vastaanotolle tarvittaessa ja vaativan hoidon osaamisen syventämistä. Diabetesviikko näkyy mediassa, somessa #maailmandiabetespäivä, tapahtumina verkossa, #siniranne -kampanjan sinisissä rannekkeissa ja sinisinä valaisuina rakennuksissa ja maamerkeissä ympäri Suomen.