Liejutaskurapu leviää Suomessa – havainnoista pyydetään ilmoituksia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen rannikoille ilmaanui vuonna 2009 uusi vieraslaji, liejutaskurapu. Laji jatkaa levittäytymistään, ja loppukesän aikana sitä tavattiin Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen edustalla.

Liejutaskuravuista tehtiin alkuun havaintoja Naantalin Vesillä ja myöhemmin Saaristomerellä. Viime vuosina se on levittäytynyt myös Suomenlahdelle. Mikäli liejutaskurapu pääsee lisääntymään runsaastti Suomenlahdella, uhkaa se Itämeren alkuperäislajeja.

Syke on pyytänyt havaintoja liejutaskuravuista varsinkin pääkaupunkiseudun ja Pohjanlahden alueilta. Löydetystä yksilöistä tulisi ottaa tarkka lähikuva ja tehdä löydöstä ilmoitus vieraslajiportaaliin. Taskurapuja ei saa siirtää alueelta toiselle, ja löydetyt yksilöt tulee poistaa merestä.