Tätä on odotettu – kahvin hinta kääntyi viimein laskuun

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Arabica kahvin hinta on laskenut elokuusta tähän päivään yhteensä 35 prosenttia. Hintojen tasaiseen laskuun on muutamia syitä. Ensinnäkin sää Brasiliassa on parempi kuin parin viime vuoden aikana. Tämän syksyn sateet viittaavat siihen, että maassa on hyvä kahvisato, mikä varmistaa tarjonnan.

Rabobankin maataloushyödykemarkkinoiden tiimin johtaja Carlos Mera on muistuttanut, että säällä on suuri merkitys kahvin hintaan. Lisäksi Yhdysvaltojen ulkopuolella toimivat viljelijät tekevät paremman tilin, jos he myyvät tuotteitaan dollareissa. Hintaa voidaan jopa laskea papuvarastoja myydessä, koska tuotto on verrattain parempi.

Tilanne merkitsee jyrkkää käännettä kahvin hintaan viime vuoteen verrattuna. Kahvin hinta nousi marraskuussa 2021 ennätyslukuihin Brasilian ankaran kuivuuden ja epätavallisten pakkasolosuhteiden vuoksi. CNN:n mukaan parantuneet kasvuolosuhteet eivät välttämättä tarkoita suurta kahvin hintojen laskua kuluttajille. Vaikka kahvin hinnat laskevat, ovat muut kustannukset, kuten työvoima ja jakelu edelleen korkealla tasolla.