Kotimaista omenaa riittää myös jouluruokiin – sato oli erittäin onnistunut

Ruoka · Tim Isokivi

Omena on monissa kodissa perinteinen osa joulupöydän antimia. Omena käy esimerkiksi rosollin raaka-aineeksi ja sellaisenaan kevyenä välipalana raskaiden jouluruokien ohella.

Suomalaista omenaa riittää Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton (HML) mukaan hyvin joulupöytiin. Sen takaa viime kesän onnistunut sato. Parhaillaan myynnissä olevat lajikkeet lasketaan talvilajikkeiksi.

– Kesän lämpö ja alkusyksyn sateet saivat aikaan laadukkaan sadon. Tämänhetkisen arvioin mukaan kotimaisia omenoita on tarjolla aina helmi-maaliskuulle asti, kertoo HML:n toiminnanjohtaja Miika Ilomäki tiedotteessa.

Suosittuja talvilajikkeita ovat muun muassa Rubinola, Santana, Amorosa ja Zari. Lajikkeet kypsyvät viimeisenä ja niiden poiminta ajoittuu syksyyn. Tiedotteen mukaan kotimaisen omenan voi hyvällä omallatunnolla syödä sen terveellisen kuoren kera, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai pintavahoilla.