Iranilainen pariskunta tanssi kadulla – sai yli 10 vuoden vankeustuomion

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Iran on ollut huomattavasti vapaamielisempi valtio ennen konservatiivisten nousua valtaan 70-luvun lopulla. Maassa vallitsee tällä hetkellä ankarat ja uskontoon perustuvat lait, jotka tuntuvat länsimaalaisesta suorastaan uskomattomilta. Itsemääräämisoikeus on mitättömän pieni.

Nettisuosiossa oleva iranilainen pariskunta tuomittiin yli 10 vuodeksi vankeuteen kadulla tanssimisesta. Heidän tähdittämänsä video nousi viraaliksi ja suututti islamilaisen valtion hallinnon. Videolla nähdään 21-vuotias Astiyazh Haghighi ja hänen 22-vuotias sulhasensa Amir Mohammad Ahmad romanttisessa pyörityksessä Azadi-tornin edessä, joka on yksi Teheranin tärkeimmistä maamerkeistä. Heidät tuomittiin marraskuun alussa vankeuteen, koska naiset eivät saa tanssia julkisesti Iranissa saati miehen kanssa, AFP tiedottaa.

Haghighi esiintyi videolla myös ilman huivia solidaarisuutena protesteille, jotka koskivat 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemaa syyskuussa. Mahsa Amini pidätettiin tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta ja menehtyi ilmeisesti viranomaisten voimankäytön seurauksena. Hän oli kuollessaan mustelmilla, vaikka naisen kerrottiin virallisessa tiedotteessa menehtyneen sydänkohtaukseen.

Teheranin vallankumouksellinen tuomioistuin tuomitsi pariskunnan tällä viikolla kumpikin 10,5 vuodeksi vankeuteen, yhdysvaltalainen Human Rights Activists News Agency (HRANA) sanoi. Pari on suosittu etenkin Instagramissa. Haghighin kerrotaan olevan pahamaineisessa Qarchakin naisten vankilassa Teheranin ulkopuolella, jonka olosuhteet eivät noudata oikeastaan miltään osin kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

Iranin levottomuuksissa on tähän mennessä kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on pidätetty, mukaan lukien korkean profiilin toimittajia ja iranilaisia sekä muita tunnettuja henkilöitä. Iranin järkyttävä tilanne on kiinnostanut länsimaista mediaa hämmästyttävän vähän. Hijabista tuli pakollinen neljä vuotta sen jälkeen, kun vuoden 1979 vallankumous perusti Iranin islamilaisen tasavallan.