Yhä harvempi sinkku haaveilee avioelämästä – psykologi paljasti syyt miksi

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Häät ovat iloinen juhla ja tärkeä tapahtuma, josta moni nainen haaveilee jo pikkutytöstä lähtien. Avioliitolla on myös monia vaikutuksia puolisoiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Naimisiin meneminen vaikuttaa erityisesti osapuolten taloudellisiin asioihin, joten kyse ei ole pelkästään hauskasta perhejuhlasta.

Vuosi 2021 oli ensimmäinen vuosi, jolloin lapsia syntyi enemmän avioliiton ulkopuolella kuin naimisissa olevilla ihmisillä. Nousussa on selvä trendi, jossa ihmiset kasvattavat lapsensa kumppaneina olivat vanhemmat sitten parisuhteessa toistensa kanssa tai eivät. Naimisissa lapsia saavat ihmiset kuitenkin yhä harvemmin ovat.

Avioliittotilastot ovat olleet laskussa jo kymmeniä vuosia. Parisuhdepsykologi Max Blumberg kertoi Daily Mail -sivustolle asian johtuvan siitä, että avioliitto ei enää näyttäydy ihmisten silmissä samanlaisena kuin ennen. Aiemmin naiset suosivat avioliittoja, koska se merkitsi heille taloudellista turvaa ja vakautta elämässä. Nykyään avioliitto näyttäytyy monille lähinnä kompromissien tekona, mikä voi vaikuttaa omaan talouteen ja uraan negatiivisesti. Moni kokee myös oman vapauden kärsivän naimisiin menon myötä.

Korkeat avioerotilastot ovat pilanneen avioliittojen maineen. Psykologin mukaan etenkin naiset tiedostavat myös sen, että mitkään tutkimukset eivät ole osoittaneet sitä, että avioliitto tekisi naisista onnellisempia. Miesten onnellisuuteen, terveyteen ja elinajanodotteeseen avioliitolla on kuitenkin huomattu olevan positiivisia vaikutuksia.