Suuret lämpötilavaihtelut aiheuttavat putkirikkoja – loppulasku jopa kymmeniä tuhansia euroja

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pakkassää ja edestakaisin sahaavat lämpötilat voivat tehdä yllättävää ja arkea viikkokausiksi hankaloittavaa omaisuusvahinkoa. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa, kun lämpötilat muuttuvat voimakkaasti.

Kotitalouksien yleisimmät ja kustannuksiltaan suurimmat pakkasen aiheuttamat omaisuusvahingot ovat tyypillisesti jäätymisestä aiheutuvat putkirikot, joista voi seurata jopa kymmenientuhansien eurojen suuruinen vesivahinko, kun putket jäätyvät liian alhaisen huonelämpötilan johdosta ja pakkasen helpottaessa jäätyneet putket halkeavat lämpölaajenemisen seurauksena. Myös ilmalämpöpumput ovat rikkoutumisherkkiä erityisesti talvisin tapahtuvien lämpötilavaihteluiden aikaan.

– Näemme selvän piikin talven vahinkomäärissä etenkin silloin, kun lämpötilavaihtelut ovat suuria. Varmin tapa jäätymisestä aiheutuvien putkirikkojen ennaltaehkäisyyn on huolehtia kiinteistön riittävästä peruslämmöstä, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Pohjola Vakuutuksessa varaudutaan jo nyt siihen, että sään ääri-ilmöistä aiheutuvat omaisuusvahingot kasvavat tulevina vuosina ilmastonmuutoksen seurauksena.

– Suomessa tullaan erityisesti talvisin näkemään yhä enemmän voimakkaita ja nopeita muutoksia sääoloissa. Tämä johtuu yksinomaan ilmastonmuutoksesta, joka voimistaa sään ääri-ilmiöitä, kuten voimakkaita lumisateita ja kovia pakkasia, Kujala sanoo.