Kelan väärinkäytösepäilyt vähentyneet – taustalla yksi uudistus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kelan etuuksia koskevat sosiaaliturvan väärinkäyttöepäilyt ovat vähentyneet viime vuosina. Asia käy ilmi Kelan tuoreestaväärinkäytösraportista. Sen mukaan epäillyt väärinkäytöt ovat pysyneet suhteellisen vähäisinä vuosina 2018-2022.

– Vuonna 2022 etuustyössä tehtiin 1 930 havaintoa mahdollisista väärinkäytöksistä. Määrä oli merkittävästi pienempi kuin vuonna 2021, jolloin havaintoja tehtiin 2 708 kappaletta, kertoo Kelan hankinta- ja lakiyksikön päällikkö Suvi Onninen tiedotteessa.

Väärinkäytösepäilyjen väheneminen johtuu erityisesti tulorekisteristä. Se on sähköinen tietokanta, johon ilmoitetaan tiedot esimerkiksi maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Niiden maksajat ilmoittavat tiedot rekisteriin reaaliaikaisesti.

Tutkintapyyntöjä on tehty eniten työttömyysturvasta, joiden suhteellinen osuus oli viime vuonna 42 prosenttia. Seuraavaksi eniten niitä tehtiin perustoimeentulotuesta, yleisestä asumistuesta ja perhe-etuuksista. Noin puolet viime vuonna Kelassa selvitetyistä epäillyistä väärinkäytöksistä johti rikosilmoitukseen.

– Kun väärinkäytösepäilyjä on alle promille Kelan maksamasta sosiaaliturvasta, niin voi arvioida, että Suomessa väärinkäytösten osuus on kansainvälisessä vertailussa todella pieni, Onninen kertoo.