Mietityttääkö viinin ilmastovaikutus? Alko: Pakkausmateriaalilla on väliä

Ruoka · Tim Isokivi

Moni viikonlopuksi virvoikkeita ostava saattaa tulla pohtineeksi, mikä alkoholijuomista olisi se ympäristöystävällisin vaihtoehto. Alko on tuoreessa tiedotteessaan muistuttanut juoman pakkausmateriaaleilla olevan merkittävä ilmastovaikutus.

Alkon mukaan pakkauksen paino ja koko ovat olennaisia kriteereitä ilmastovaikutusten kannalta. Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmän ilmastovaikutukset ovat. Alkon kestävän kehityksen asiantuntija Senni Simolan mukaan esimerkiksi PET-muovipullolla on pienemmät vaikutukset sen valmistukseen kuluvan pienemmän energiamäärän ansiosta.

Lasin valmistusprosessi vaatii korkean, jopa 1 600 asteen lämpötilan. Lasipullo on paras vaihtoehto vuosia kypsytettäville viineille, mutta niissäkin kevyt lasipullo soveltuu yhtä hyvin kuin painavampi pullo. Kevyiden lasipullojen osuus Alkon valikoiman viineistä oli viime vuonna 41 prosenttia, kun vielä vuonna 2019 se oli 20 prosenttia.

Alko myi vuonna 2022 lähes 110 miljoonaa juomapakkausta. Niistä 83,9 prosenttia oli pantillisia. Alkon tavoitteena on puolittaa juomapakkauksista syntyvät päästöt vuoteen 2030 mennessä.