KRP: Huumepäissään ajelu vähentynyt Suomessa

Autot Terveys · Tim Isokivi

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on vähentynyt Suomessa. Asia ilmenee keskusrikospoliisin (KRP) julkaisemista tilastoista. Rikostekninen laboratorio sai viime vuonna yhteensä 8 421 epäiltyihin huumausainerattijuopumuksiin liittyvää tutkimuspyyntöä.

Vuonna 2021 vastaava luku oli 9 793 ja vuonna 2020 jopa 12 032. Epäityjen huumausaineliikennejuopumusten määrä on siis laskussa. Rikosteknisessä laboratoriossa tutkittiin viime vuonna yhteensä 12 973 liikennejuopumusepäilyihin liittyvää verinäytettä, kun taas vuonna 2021 määrä oli 14 322. Veren alkoholitutkimuksista 85,3 prosentissa tulos ylitti 0,5 promillen rangaistavuuden rajan.

Huumaus- ja lääkeainetutkimusten näytteistä 88,4 prosentissa todettiin vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine. Keskusrikospoliisi muistutti, etteivät kaikki positiiviseksi todetut tapaukset ole liikennejuopumuksia. Positiivinen tulos voi tulla myös lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti otetusta lääkkeestä.