Nyt on meneillään valtakunnallinen kurkkuviikko – Suomi on kurkun maailmanennätysmaa

Ruoka · Tim Isokivi

Monille voi tulla yllätyksenä, että 20.-26. maaliskuuta vietetään valtakunnallista kurkkuviikkoa. Kauppapuutarhaliitto on sen kunniaksi jakanut tiedotteessaan kurkkuihin liittyviä faktoja. Niistä muun muassa selviää, että Suomi on kurkun maailmanennätysmaa.

Suomessa on maailman korkeimmat kasvihuonekurkun keskisadot ja huippusadot. Keskisato oli vuonna 2022 Suomessa 109 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden, kun esimerkiksi Hollannissa keskisato oli 70 kiloa vuonna 2020. Kurkkua viljelee Suomessa 117 yritystä yhteensä 47 hehtaarin alalla.

Keskivertosuomalainen syö noin 10 kiloa eli 30 kurkkua vuodessa. Yhteensä niitä syötiin Suomessa viime vuonna noin 165 muljoonaa kappaletta. Valtaosa syödyistä kurkuista oli kotimaisia.

Kauppapuutarhaliiton mukaan kurkku on erinomainen C-vitamiinin lähde, sillä yksi kurkku sisältää sitä noin 28 milligrammaa. Se vastaa pienen lapsen päivittäistä suositusta ja on lähes 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta. Kurkulle odotetaan tänäkin keväänä erinomaista satokautta.

Maailmalta löytyy vihreiden kurkkujen lisäksi muun muassa valkoisia ja keltaisia kurkkuja. Niitä ei ole kuitenkaan nähty juurikaan Suomen markkinoilla.