Vaarallinen huume leviää maailmalla – muuttaa ihmisen zombieksi ja pistoskohta mätänee kuolioon

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain huumevalvontaviranomainen DEA on antanut kiireellisen ja yleisen turvallisuusvaroituksen uudesta huumausaineesta koko maahan. Kyseinen aine sisältää eläinlääketieteessä käytettyä ksylatsiinia, jolla vahvempi fentanyyli on laimennettu ja muutettu pitkävaikutteisemmaksi.

Uutta Tranq-nimistä huumausainetta on kohdattu jo 48 osavaltiossa Yhdysvalloissa. Huume tunnetaan kadulla myös nimillä tranq dope ja zombie-huume. Päihdyttävä sekoitus aiheuttaa mätäneviä haavaumia ja hengityksen lamautumista. Opioidiepidemia tappaa jopa 300 amerikkalaista päivässä.

Terveydenhuollon viranomaisten mukaan ksylatsiini ei reagoi mihinkään tunnettuun vastalääkeeseen, eli yliannostusten määrä tulee lisääntymään entisestään. Huumausaineen aiheuttamat mätänevät haavaumat voivat mennä helposti kuolioon.