Pohjoiskalotti haluaa talviolympialaiset 2030 – järjestettäisiin yhteistyössä Viron kanssa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen Lapin lääni kuuluu Fennoskandian pohjoisimpaan osaan, eli pohjoiskalottiin. Nyt Tornionlaakson neuvottelukunta on ehdottanut Ruotsin Olympiakomitealle, että Pohjoiskalotissa järjestettäisiin talviolympialaiset 2030 yhteistyössä Viron kanssa.

Pohjoiskalotilla ei tarvitse turvautua keinolumeen ja jos esimerkiksi Övertorneån kunta otetaan keskipisteeksi, niin kolmen tunnin säteellä Övertorneålta löytyvät kelkkailua lukuun ottamatta kaikki suorituspaikat sekä noin 150.000 vuodepaikkaa. Myös logistiikka alueella olisi sujuvaa ja toimisi hyvin.

Tornionlaakson neuvosto on edunvalvonta- ja yhteistyöorganisaatio, joka muodostuu 14 jäsenkunnasta Ruotsin, Suomen ja Norjan raja-alueella. Tornionlaakson neuvoston hallitus haluaakin nostaa esiin tiiviin, rajat ylittävän yhteistyön Pohjoiskalotin alueella sekä kolmen maan tarjoamat mahdollisuudet.

Pohjoiskalotin alueella on useita pieniä lentokenttiä, etäisyydet ovat kohtuulliset ja sääolot erittäin hyvät talviolympialaisiin. Lisäksi pohjoisessa on vahva osaaminen ja kokemus kansainvälisestä matkailusta, joten järjestelyihin löytyy sekä majoituskapasiteettia että ammattitaitoista työvoimaa.

– Asian selvittäminen vaatisi luonnollisesti neuvotteluja Suomen ja Norjan olympiakomiteoiden kanssa. Joskus on tarpeen miettiä ehkä vähän ”hullujakin” ja yllättäviä vaihtoehtoja. Pohjoiskalotin alueella rajat ylittävä yhteistyö on tiivistä ja haluamme tällä esityksellä nostaa esiin ainutlaatuista aluettamme, jossa mahdollisuudet kolmen maan mahdollisuudet ovat konkreettisesti saatavilla, Tornionlaakson neuvoston hallituksen puheenjohtaja Eero Ylitalo toteaa.