Hylätyt autot halutaan kierrätykseen – suuri määrä autoja jää vuosittain ruostumaan

Autot Digi · Tim Isokivi

Käytöstä poistuvien ajoneuvojen kierrätystä halutaan tehostaa Suomessa. Suomen Autokierrätys Oy:n mukaan virallisten kierrätyspisteiden kautta puretaan Suomessa vuosittain noin 80 000 ajoneuvoa. Kuitenkin noin 30 000 ajoneuvoa häviää niin kutsutuiksi haamuautoiksi navetoiden taakse, kuusten alle tai ulkomaille.

– Haamuautojen määrän pienentäminen edellyttää entistä tarkempaa tietoa ajoneuvojen elinkaaresta ja siihen uusi digitaalinen alusta tarjoaa ratkaisun, kertoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali tiedotteessa.

Autokierrätys työstää Vediafi:n kanssa uutta, koko Euroopassa uudenlaista järjestelmää kierrätyksen helpottamiseksi. Ensimmäisen vaiheen on tarkoitus tulla käyttöön vuoden kuluttua. Ohjelmiston kehittyessä voidaan tietää entistä tarkemmin, mikä yksittäisen ajoneuvon tila on.

Autokierrätyksen mukaan hankkeen taustalla on huoli elinympäristön tilasta, tuottajavastuun hoitamisesta, kiertotaloudesta ja vihreästä siirtymästä. Yhtiön mukaan se on konkreettinen esimerkki siitä, että asioita voidaan vietää datan ja sen jalostamisen keinoin eteenpäin suomalaisella digiosaamisella.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.