Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä ennätykseen

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kotimaisille matkailijoille kirjattiin viime vuonna 17 miljoonaa yöpymisvuorokautta. Ulkomaisille matkailijoille yöpymisvuorokausia kerääntyi 5 miljoonaa vuorokautta. Tämä selviää Tilastokeskuksen tuoreesta matkailutilastosta.

Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymisvuorokausien määrä oli vuonna 2022 korkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Edellisvuodesta kasvua oli kymmenen prosenttia. Yöpymisten määrä kasvoi erityisesti vuoden 2022 alkupuoliskolla, ja eniten niitä kirjattiin heinäkuussa.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä elpyi koronatilanteen helpotettua. Se jäi kuitenkin 29 prosenttia matalammaksi kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa. Joulukuussa ulkomaisten yöpymisten määrä oli toin vain seitsemän prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2019 joulukuussa.

Ulkomaisten yöpymisiä kirjattiin eniten saksalaisille, briteille sekä ruotsalaisille, ja yöpymiset EU-maista olivat enää yhdeksän prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2019. Venäläisten yöpyminen jäi sen sijaan vähäiseksi turistiviisumien myöntämisen lopettamisen jälkeen. Aasialaisten yöpymiset olivat peräti 66 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2019, mikä selittyy esimerkiksi Venäjän ilmatilasululla ja Kiinan koronarajoituksilla.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli koko Suomessa 49,7 prosenttia. Se oli noin 10 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2021, mutta kuusi prosenttia matalampi kuin vuonna 2019. Korkeinta käyttöäaste oli vuonna 2022 Pirkanmaalla ja eniten se nousi Uudellamaalla.