Minihameen keksijä Dame Mary Quant kuoli 93-vuotiaana

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Dame Mary Quant on brittiläinen muotisuunnittelija, joka tunnetaan parhaiten 1960-luvun mod-tyylin uudistajana ja minihameen keksijänä. Hän syntyi 11. helmikuuta 1934 Lontoossa ja opiskeli taidetta ja muotoilua Lontoon Goldsmiths-yliopistossa. Nyt hän on kuollut 93-vuotiaana.

Quant aloitti uransa muotisuunnittelijana 1950-luvulla, ja hänen ensimmäinen Bazaar-liikkeensä avattiin Lontoossa vuonna 1955. Hänen uransa läpimurto tapahtui kuitenkin vasta 1960-luvulla, jolloin hän aloitti suunnittelemaan nuorille naisille suunnattuja muodikkaita vaatteita, jotka olivat rohkeita, värikkäitä ja moderneja.

Quantin suunnittelema minihame oli erityisen suosittu ja symboloi 1960-luvun nuorisokulttuuria ja seksuaalivallankumousta. Quantin vaatteita käyttivät monet tuon ajan tunnetut muusikot, kuten Twiggy ja Jean Shrimpton.

Quant laajensi myös liiketoimintaansa ja perusti oman muotitalon, joka valmisti vaatteita, asusteita ja jopa kosmetiikkaa. Hän on saanut lukuisia palkintoja muotisuunnittelusta, mukaan lukien Order of the British Empire ja Order of the Companions of Honour. Quant on myös toiminut muotialan opettajana ja on ollut vaikutusvaltainen hahmo brittiläisessä muotikulttuurissa.