Kärsitkö lentopelosta? Psykiatrin vinkeillä lievennät ahdistusta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailuun liittyvä ahdistus on suhteellisen yleistä. Tilastojen mukaan noin viidesosa ihmisistä saa jonkinlaisia stressin, jännityksen tai ahdistuksen oireita ennen matkalle lähtemistä tai sen aikana.

– Matkailu voi olla todella stressiä aiheuttavaa, koska siihen liittyvät asiat eivät ole täysin omassa hallinnassasi, tohtori Nina Vasan, Realin ylilääkäri ja Stanfordin professori, kertoi Travel + Leisurelle.

On kuitenkin olemassa muutamia vinkkejä, joiden avulla voit saada oloasi paremmaksi. Pakkaa mukaan asia, joka tuo sinulle iloa. Tämän asian katseleminen ja piteleminen tai vaikkapa kuunteleminen saa olosi onnellisemmaksi.

– Tee käsilläsi jotain, minkä avulla viet hermostuneen energian pois mielestä. Olipa kyseessä neulominen, värittely, kirjeiden tai postikorttien kirjoittaminen ja päiväkirjan pitäminen, kannattaa sen avulla kanavoida energiaa, Vasan vinkkaa.

Voit myös suunnitella ateriat etukäteen ja pakata itsellesi eväät, niin ainakaan sen takia ei tarvitse stressata. Varaa riittävästi aikaa siirtymiin ja matkustamiseen. Kokeile myös erilaisia hengitysharjoituksia.

– Fyysinen liike on uskomattoman hyödyllinen stressin vähentämisessä. Vain viiden minuutin liikunnan lisääminen sinne tänne voi auttaa oloa, Vasan kertoi.

Yksi tapa vähentää matkastressiä on laatia varasuunnitelmia. Ennakointi ehkäisee ongelmia. Mikäli ahdistus haittaa matkasta nauttimista, kannattaa hakea ammattiapua esimerkiksi terapiasta.