Mopovarkaudet lisääntyneet – edes kotipihassa ei turvassa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesän tullen mopot lisääntyvät katukuvassa, mikä näkyy myös varkauksien määrässä. Pohjola Vakuutuksen tilastojen perusteella varkauksia tapahtuu eniten kesä-syyskuussa. Varkausvahinkoja ilmoitetaan vakuutusyhtiölle tasaisesti läpi ajokauden.

Tilastoissa ei näy selkeää trendiä kuukausien tai vuorokaudenajan osalta. Pohjola Vakuutuksen mukaan lähes 80 prosenttia tapauksista moro on kuitenkin varastettu kotipihasta tai autokatoksesta. Varkausvahingot korvataan saatavilla olevista kaskovakuutuksista.

– Mopo ei välttämättä ole suojassa varkaudelta edes kotipihalla keskellä kirkasta päivää. Noin kolmasosassa Pohjola Vakuutukselle tehdyistä mopojen varkauksia koskevista vahinkoilmoituksista varkaus on tapahtunut päiväsaikaan, kertoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander tiedotteessa.

Vakuutusyhtiön vahinkoilmoitusten perusteella mopoja varastetaan eniten Lahdessa. Uudellamaalla varkauksia tapahtuu huomattavan paljon Keravalla, Vantaalla ja Hyvinkäällä. Vakuutusyhtiöstä neuvotaan lukitsemaan mopo renkaasta raskaaseen kiinteään esineeseen ja käyttämään rattilukkoa myös lyhyiden pysähdysten aikana.

Suomessa varastettiin Tilastokeskuksen mukaan 588 mopoa vuonna 2021. Mopovarkaudet ylikorostuvat suhteessa kaikkien rekisteröityjen ajoneuvojen lukumäärään, sillä esimerkiksi henkilöautoja on mopoihin verraten yli kymmenkertaisesti.