Säästövinkit lemmikinomistajille: Panosta ruoan laatuun ja hoida itse

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kustannukset ovat nousseet kaikessa arkeen liittyvässä toiminnassa, mukaan lukien lemmikkien ruoissa ja muissa kuluissa. Kissojen ja koirien ruoat voivat ajaa talouden tiukille, mutta keskittämällä saa säästettyä pitkän pennin. Kannattaa tilata suuria eriä ja panostaa laadukkaaseen ruokaan.

Agria Eläinvakuutuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että koiran ja kissan omistaminen on tullut viime aikoina kalliimmaksi. Kolmannes vastaajista on huolissaan siitä, ettei heillä pian ole varaa ylläpitää lemmikkieläintä. Jopa 92 prosenttia vastaajista koki, että koiran- ja kissanruoan hinta on noussut eniten lemmikin ylläpitokuluista. Eläinlääkärin ustannusten nousu oli toisella sijalla ja lemmikkivakuutusten hinnat kolmantena.

– Kannattaa ostaa suuria kuivaruokasäkkejä pienten pussien sijaan. Kilohinta on suurissa pakkauksissa usein edullisempi kuin pienissä erissä. Jos ostat kerralla paljon kuivaruokaa, jaa se useisiin ilmatiiviisiin laatikoihin, jotta ruoan laatu ei kärsi. Muista tarkistaa ostaessasi, että ruoan viimeinen käyttöpäivä on tarpeeksi pitkällä, Agria vinkkaa.

Jos oman lemmikkisi kulutus on hyvin pientä, selvitä voisitko jakaa isomman ruokaerän jonkun toisen kanssa, jonka lemmikki syö samaa ruokaa.

– Hyödynnä digitaalista eläinlääkärin neuvontaa, jos olet epävarma siitä, vaatiiko lemmikkisi tila eläinlääkärihoitoa vai voisitko itse tehdä jotain lemmikkisi auttamiseksi. Jos eläimelläsi on vakuutus, saat etäeläinlääkäripalvelun useimmiten käyttöön ilman lisäkustannuksia.

Lemmikeille on paljon tarvikkeita ja hoitovälineitä tarjolla, ja niitä voi ostaa käytettynä edullisesti esimerkiksi Facebook-kirpputoreilta. Totuta lemmikkisi myös pennusta lähtien käsittelyyn. Kun kynsienleikkuu, korvien ja silmien putsaus sekä hampaidenharjaus sujuvat kotioloissa, ei sinun tarvitse maksaa näistä palveluista erikseen.