Mustikka- ja hillasato jäämässä heikoksi – puolukan ystäville hyviä uutisia

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mustikoiden ja hillan kerääminen voi olla tänä vuonna haastavaa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan molempien satonäkymät ovat tänä vuonna korkeintaan keskinkertaiset. Puolukan ystäville on sen sijaan hyviä uutisia.

Mustikka pölyttyi tänä vuonna hieman tavanomaista heikommin. Lisäksi sadossa aiheuttavat suurta alueellista ja paikallista vaihtelua kesäkuun alun alhaiset lämpötilat ja hallat. Mustikan hallavahinkojen riski on suurinta Etelä-Karjalan, Kainuun, Keminmaan ja Ylitornion sekä paikoitellen Keski- ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.

Myös hilla kärsii huonosta pölytyksestä ja hallavaurioista. Halla heikensi kukinnan onnistumista erityisesti Keski- ja Etelä-Pohjamaan, Satakunnan, Kainuun sekä Pohjois-Savon alueilla.

Luken mukaan puolukan pölytys vaikuttaa kuitenkin onnistuneen melko hyvin. Puolukka kukki kesäkuun kahden jälkimmäisen viikon aikana, jolloin Suomessa oli monin paikoin hellettä. Myös pölyttäjät olivat tuolloin aktiivisia.