Atooppinen ihottuma on muutakin kuin ihosairaus – vaikuttaa jopa mielenterveyteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin, että atooppisen ihottuman vaikeusasteen kasvaessa sen rinnalla esiintyy myös enemmän liitännäissairauksia kuten erilaisia infektioita, autoimmuunisairauksia, mielenterveysongelmia tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Suomalaisten tietojen perusteella koottu rekisteritutkimus osoittaa, että aikuisten atooppinen ihottuma voi kuormittaa elämää ja terveyttä monin eri tavoin.

– Vaikea atooppinen ihottuma vaikuttaa terveyteen laaja-alaisesti, joten sitä tulisi hoitaa hyvin. Onneksi hoidot ovat kehittyneet, kertoo tutkimusta tehnyt ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.

Lukuisat liitännäissairaudet ja niiden erilainen esiintyvyys taudin eri vaikeusasteilla antavat atooppisesta ihottumasta tarkemman kuvan kokonaisvaltaisena sairautena. Liitännäissairauksia on tarkasteltu vertailemalla vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia lievää atooppista ihottumaa sairastaviin. Anonymisoidusta aineistosta tarkasteltiin vuosilta 2005–2019 yhteensä 124.000 atooppista ihottumaa sairastavan suomalaisen aikuispotilaan tietoja.

– Toivomme, että atooppista ihottumaa sairastava nähtäisiin kokonaisuutena, ja että jokainen voisi saada parempaa kokonaisvaltaista hoitoa. Kunkin atopiapolku on ainutlaatuinen ja jokainen ansaitsee tukea arkeen atooppisen ihottuma kanssa, jotta jaksaa kutisevat yöt ja mahdolliset ulkonäköpaineetkin, toteaa Anu Sauliala Allergia-, iho-, ja astmaliitosta.