800 sai ruokamyrkytysoireita Mikkelissä – kouluruoka maistui saippualta

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Mikkelissä ilmeni elokuussa mittava ruokamyrkytysepidemia. Kaupungin tiedotteen mukaan yli 800 ihmistä sairastui 18 eri koulussa. Oireiden taustalla epäillään olleen tarjolla olleet tortillaletut.

Ruokamyrkytyksen yleisimpiä oireita olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Oireet alkoivat suurimmalla osalla sairastuneista alle tunnin sisällä ruokailusta. Ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.

Mikkelin seudun ympärisöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman kyselytutkimuksen perusteella tortillalettua syöneet sairastuivat kolme kertaa muita useammin. Useat oppilaat kertoivat lettujen maistuneen saippualle, ja laboratoriotutkimuksissa osassa havaittiin etikanhajua. toistaiseksi näytteistä ei ole kuitenkaan löytynyt sairastumista selittävää syytä.

Kyselytutkimukseen saatiin yli 4 000 vastausta. Mikkelin kaupunki jatkaa tapauksen selvittämistä THL:n ja Ruokaviraston kanssa. Asiasta tiedotetaan lisää tutkimustulosten valmistuttua.