Virtuaalitodellisuudesta apua neurokirjon häiriöihin – uusia taitoja turvallisessa ympäristössä

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Diakin hallinnoima Digi perheiden voimavarana -hanke on nyt testannut virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia neurokirjoon kuuluvien nuorten kuntoutuksessa ja arjen harjoitteissa. Virtuaalitodellisuudessa uusia taitoja voi harjoitella turvallisessa ja helposti toistettavassa ympäristössä.

– Virtuaalitodellisuuteen pohjautuvaa osaamista on kehitetty terveydenhuollon kuntouttavassa työssä, mutta sosiaalialalla kyseistä osaamista ei juuri ole, kertoo projektipäällikkö Tuovi Kokkonen Diakista.

– Pelillisyyttä voi hyödyntää, olipa tavoitteena nuoren motivointi, sitouttaminen, tutustuttaminen tai uuden oppiminen. Koska nuoret käyttävät päivittäin digitaalisia välineitä, voi kuntoutuksen siirtyminen virtuaalitodellisuutta hyödyntävään maailmaan olla hyvinkin luontevaa ja motivoivaa, arvioinnin asiantuntija Marina Steffansson sanoo.

– Joskus harjoittelu virtuaalitodellisuudessa sopii oikeaa tilannetta paremmin harjoitteluun, sillä sitä käytettäessä ulkopuolelta tulevat ärsykkeet saadaan suljettua pois. Tällöin harjoitteluun on helpompi keskittyä. Peli on matka pelaajan omaan mieleen, jossa voi kohdata itselleen vaikeitakin asioita. Pelissä nuori voi harjoitella ongelmanratkaisua, vuorovaikutustaitoja sekä syy-seuraussuhteiden hahmottamista, Steffansson jatkaa.