Mikkelin ruokamyrkytysten mysteeri jatkuu – tortilloista ei löytynyt ratkaisua

Mikkelissä ilmeni elokuussa mittava ruokamyrkytysepidemia, jossa yli 800 ihmistä sairastui 18 eri koulussa. Oireiden taustalla epäillään olleen tarjolla olleet tortillaletut. Niiden makua kuvailtiin saippuamaiseksi.

------

Ruokavirasto on tutkinut ruokanäytteitä muiden laboratorioiden kanssa, mutta ruokamyrkytysten syy on jäänyt edelleen mysteeriksi. Näytteistä ei löytynyt tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita. Myöskään ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä ei näytteistä löytynyt.

Tutkituissa tortillaletuissa on Ruokaviraston mukaan toistaiseksi havaittu vain aistinvaraisia pmuutoksia ja vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Ne näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää. Tiedot löydöksistä välitettiin valmistusmaan viranomaisille EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta.

Mikkelin seudun ympärisöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman kyselytutkimuksen perusteella tortillalettua syöneet sairastuivat kolme kertaa muita useammin. Osa oppilaista kertoi lettujen maistuneen saippualle, ja laboratoriotutkimuksissa osassa näytteissä havaittiin etikan hajua.