Mistä turbulenssi johtuu lentokoneessa? Meteorologi Anniin Valtonen selitti ilmiön

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Useimmat lentokoneessa matkustaneet ovat kohdanneet joskus ikävän ilmiön. Lentokone alkaa yhtäkkiä tärisemään ilmassa huolestuttavalla tavalla. Ilmiö tunnetaan termillä turbulenssi.

Turbulenssi on lentomatkustajille tuttu ilmiö, mutta sen syyt eivät välttämättä ole. Suosikkimeteorologi Anniina Valtonen kertoo tuoreellla Instagram-videollaan saaneensa paljon kysymyksiä aiheesta, ja selittääkin nyt ilmiön syitä. Valtonen käyttää vertauksena autolla matkustamista kuoppaiselta ja epätasaiselta tuntuvalla tiellä.

– Turbulenssissä eli ilmakuopissa on kyse vähän vastaavasta. Kyseessä on ilmakehän täysin normaali ilmiö. Tällöin lentoalustassa eli ilmakehässä esiintyy jotain, joka aiheuttaa epätasaisuutta eli sen kuoppaisen matkanteon, Valtonen kertoo.

– Kuoppaisuutta aiheuttaa ilmakehän virtaukset, jotka eivät ole koskaan tasaisia. Sivusuuntaisen liikkeen lisäksi esiintyy pystysuuntaista liikettä. Näiden nopeudet voi vaihdella lyhyelläkin matkalla rajusti, meteorologi jatkaa.

Valtosen mukaan turbulenssi on yleisempää tai tuntuvampaa kesällä. tuolloin auringon lämmittämä ilma kohoaa ylös aiheuttaen tärinää lentokoneessa. Turbulenssi tutntuu selkeämmin lentokoneen lentäessä matalalla, jolloin maanpinnan muodot ja lämpötilaerot aiheuttavat kuoppaisuutta.