Voimakas salama iski Helsingissä lauantaina – vaikutti jopa metroliikenteeseen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingissä ihmeteltiin lauantaina 23. syyskuuta syksylle harvinaislaatuista ilmiötä. Herttoniemeen iski aamupäivällä voimakas salama, jonka välähdystä ja jyrinää todistettiin pitkän matkan päässä. Isku aiheutti myös häiriöitä metroliikenteessä.

Salama iski metroraiteitelle Kulosaaren ja Siilitien asemien välillä noin kello 10.30. Yle Uutisten mukaan salama aiheutti turvalaitehäiriön, minkä vuoksi metron liikennöinti oli väliaikaisesti poikki asemien välillä. Vika korjattiin kahden aikaan iltapäivällä.

Salaman voimakkuudeksi mitattiin MTV Uutisten mukaan yli sata kiloampeeria. Salamaniskun keskimääräinen voimakkuus on noin 15-30 kiloampeeria. Ilmiön seurauksena valot välkkyivät useissa helsinkiläiskodeissa.

Helen Sähköverkon pavelukohtaja Jouni Lehtinen kertoi MTV:lle valojen välkkymisen johtuneen salamaniskun aiheuttamasta oikosulusta. Oikosulusta seurasi alle 0,1 sekuntia kestänyt jännitekuoppa. Se ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoa sähkölaitteille.