Ikääntyminen näkyy pigmenttimuutoksina – tässä yleisimmät syyt vaurioihin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ikääntymisen merkkejä vastaan yritetään usein taistella voiteilla ja toimenpiteillä, jotka vähentävät ryppyjä. Ryppyjen lisäksi yksi näkyvimmistä ikääntymisen merkeistä on kuitenkin se, että ihoon alkaa ilmestymään erilaisia pigmenttimuutoksia.

Kuulas ja tasainen ihonsävy antaa nuorekkaan vaikutelman ihmisestä. Ikääntyessä ihoon alkaa kuitenkin tulemaan useiden eri syiden seurauksena pigmenttimuutoksia, joista osa olisi pienellä huomion antamisella ollut täysin vältettävissä.

Healthista-sivuston mukaan ehkäisypillerit ja raskaus voivat aiheuttaa melasmaa eli maksaläiskiä, jotka ovat tummia ja ruskeita alueita kasvoissa. Alkoholin liiallinen käyttäminen puolestaan tummentaa ihoa silmien ja suun ympärillä ja tekee kasvojen pienistä verisuonista näkyvämpiä ja tuovat ne pintaan.

Myös auringon ottaminen aiheuttaa iholle muutakin vaaraa kuin palamisen. Auringonsäteilylle altistuminen aiheuttaa juonteiden lisäksi pisamia, ruskeita känsiä ja vaaleampia laikkuja, jotka johtuvat siitä kun ihossa olevat solut vaurioituvat.