Raju käänne säähän: ”Lämpötilat putoavat jopa 10 astetta”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sää on ollut Suomessa keskimääräistä syyskuun loppua selvästi lämpimämpää. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreen kuukausiennusteen mukaan tähän on kuitenkin tulossa muutos lokakuun alussa.

Suomeen ennustetaan lähestyvien matalapaineiden vuoksi sateita, jotka voivat tulla veden lisäksi lumena ja räntänä. Forecan mukaan lämpötilat putoavat samalla.

– Etelässä on ollut päivisin lämpimimmillään vielä lähes 20 astetta, mutta lokakuun 2. päivä alkavalla viikolla kylmimpänä päivänä on tulossa enimmillään noin 10 astetta, eli lämpötilat putoavat jopa 10 astetta. Esimerkiksi Lapissa lämpötilat tippuvat niin ikään melkein 10 asteella. Pohjois-Lapissa on ollut torstaina noin 10 astetta ja lokakuun ensimmäisellä viikolla paikoin vain 1 plusaste, kertoo meteorologi Joanna Rinne.

– Pohjoisessa, etenkin Lapissa, sataa ajoittain veden lisäksi lunta. Yöpakkasiin on syytä varautua etenkin pohjoisessa, mutta ne ovat ajoittain mahdollisia ainakin paikallisesti koko maassa, Rinne ennustaa.

Kylmyys voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Tuoreen ennusteen perusteella 9. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista korkeampi ja pohjoisessa ajankohdalle tavanomainen.