Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 23 toi hävittäjät taivaalle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 23 alkoi maanantaina 25. syyskuuta. Harjoitukseen osallistui yhteensä noin 60 ilma-alusta ja 4 500 sotilasta, joista yli puolet on reserviläisiä. Tämä on näkynyt ja kuulunut ympäri Suomea.

Harjoituksiin osallistui muun muassa F-18 Hornet -hävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita ja maavoimien NH90-helikoptereita. Mukana oli myös hävittäjiä Ruotsista ja Britanniasta. Britannian F-35B -hävittäjät lensivät harjoituksiin Norjan rannikon edustalla olevalta Queen Elizabeth -lentotukialukselta.

Harjoituksen päätukikohtia olivat Pirkkala, Rovaniemi ja Rissala. Käytössä olivat myös muun muassa Tervon ja Vieremän maantietukikohdat. Lisäksi lentotoimintaa on ollut Tikkakosken, Oulun, Kokkolan, Vaasan, Jämijärven, Porin, Joroisten ja Varkauden alueilla.

Ruska 23 -harjoituksiin kuului matalien korkeuksien lentoja ja yli 10 kilometrin korkeudessa suoritettavia yliäänilentoja. Maassa harjoitettava tukikohtatoiminta saattoi aiheuttaa melua. Lisäksi harjoituksissa käytettiin silppua, joka näkyi taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoitus päättyi lauantaina.