Syksy saapuu kertarysäyksellä – lämpötila voi pudota lähelle nollaa etelässäkin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lokakuu vaikuttaisi alkavan huomattavasti lämmintä syyskuuta syksyisemmissä, paikoin jopa talvisissa merkeissä. Sunnuntain ja maanantaina välisenä yönä lämpötila oli Keski- ja Pohjois-Lapissa monin paikoin nollan tuntumassa.

Vielä 2. lokakuuta alkavan viikon alussa lämpötilat voivat olla maan etelä- ja keskiosassa parhaimmillaan 15 astetta. Tiistaina illalla Suomea lähestyy lounaasta matalapaine. Tämänhetkisen ennusteen mukaan se voi tuoda Suomeen kuurotyyppisiä sateita, mutta myöskään runsaita sateita ja voimakkaita puuskia ei voida vielä poissulkea.

Torstaina Suomeen virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta, ja Pohjois-Suomessa osa sateista tulee lumena. Perjantaina ja viikonloppuna päivälämoötila voi jäädä etelässäkin alle 10 asteeseen ja Lapissa alle viiteen. Jos sää on selkeä, voi lämpötila pudota maan etelä- ja keskiosassakin lähellä nollaa.

– Lämpötila riippuu kuitenkin paljon sateesta ja tuulesta, ja matalapaineiden reitti ja ajoitus tarkentuvat viikon edetessä, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan sääblogissa.