Jäävuoren vedestä olutta – tältä Huippuvuorten panimossa näyttää

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pohjoisella jäämerellä sijaitsevilla Huippuvuorilla on muutakin kuin vain lunta ja jäätä. Norjalle kuuluvalla saaristolla sijaitsee muun muassa maailman pohjoisin panimo, Svalbard Craft Brewery.

Arktisissa olosuhteissa sijaitsevaan panimoon tutustutaan Context Newsin toimittaja Albert Hanin videoilla. Reportaasista selviää, että oluiden valmistukseen käytetään läheisten jäävuorien vettä. Olutta syntyy vuosittain noin puoli miljoonaa litraa.

Oluen paneminen oli Huippuvuorilla kiellettyä vielä 10 vuotta sitten. Syynä oli alueella pitkään jatkunut kaivostoiminta. Kaivosyhtiöiden toimitusjohtajat pelkäsivät työntekijöiden juovan liikaa olutta, mikäli lähellä toimisi panimo.

Svalbard Craft Brewery pyrkii valmistamaan olutta mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Oluen panemisesta syntyvää mäskiä uusioikäytetään panimon lämmittämiseen. Tavoitteena on, että lämpöä riittäisi lähitulevaisuudessa myös läheiselle kylälle.

Panimon perusti entinen hiilikaivoksen työntekijä Robert Johanson. Kaivostoiminta on edelleen läsnä vahvasti myös panimon toiminnassa. Osa valmistuneista oluista jopa säilötään entisiin hiilikaivoksiin.