Lentohäiriköiden määrä nousussa – ethän ole yksi heistä

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huolestuttava ilmiö on yleistynyt lennoilla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan lentomatkustajien häiriökäyttäytyminen on ollut nousussa viime vuosina. Pahimmillaan häiriköt voivat vaarantaa lennon ja kanssamatkustajien turvallisuuden.

Lennon aikana tapahtuva häiriökäyttäytyminen on yleisimmin verbaalista häirintää, liiallista päihtymystä ja tupakointia. Seuraavaksi yleisintä on henkilökunnan ohjeiden noudattamatta jättäminen, kuten turvavyön merkkivalon huomioimatta jättäminen, turvallisuusohjeiden ja käskyjen laiminlyönti ja turvavälineisiin kajoaminen.

Ilmoitukset häirikkömatkustajista Suomessa ja suomalaisissa ilma-aluksissa yli kaksinkertaistuivat vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna- Määrät pysyivät koholla vuonna 2022, eikä parannusta ole tullut kuluvana vuotena. Sama trendi on nähtävissä myös ksaninvälisesti.

Henkilökunnalla on valtuudet pitää järjestystä yllä esimerkiksi ilmoittamalla häiriköstä poliisille, rajoittamalla tämän liikkumista tai tekemällä välilaskun häirikön poistamiseksi. Häirikölle koituvat seuraamukset voivat olla oikeudellisia, kuten sakko tai vankeus, tai korvausvaatimus viivästyksistä ja vahingoista. Matkustaja voidaan myös asettaa matkustuskieltoon.

Traficomin ohjeet ilman häiriöitä sujuvalle lennolle:

  • Tarkasta etukäteen, mitä voit pakata ruuman, mitä käsimatkatavaroihin ja mitä et voi ottaa lennolle mukaan ollenkaan.
  • Saavu ajoissa. Varaa hyvin aikaa turvatarkastukseen, lähtöselvitykseen ja portin löytämiseen. Näin vältät tarpeetonta stressiä.
  • Noudata henkilökunnan ohjeita ja turvallisuussääntöjä, kuten turvavyön käyttämistä.
  • Seuraa miehistön esitys lennon turva-asioista sekä tutustu istuintaskussa olevaan turvaohjeeseen.
  • Nouse paikaltasi ainoastaan, kun se on sallittua.
  • Huolehdi, että myös lapset toimivat annettujen ohjeiden mukaisesti.
  • Jos nautit alkoholia, tee se maltilla.
  • Muista, että tupakointi lentokoneessa on kielletty. Lentokoneen wc-tiloissa tupakointi on riskitekijä lentokoneessa tapahtuvaan tulipaloon.
  • Huomioi käytökselläsi kanssamatkustajat ja henkilökunta.
  • Älä vitsaile esim. pommiuhalla. Henkilökunnan tulee reagoida jokaiseen tilanteeseen aitona.