Miehen suoleen työnnettiin kamera – sieltä paljastui lentävä yllätys

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Ihmiskehoon päätyy toisinaan sinne kuulumattomia asioita, kuten ötököitä. Taannoin Yhdysvalloissa lääkärillä vierailleen potilaan sisältä löydettiin kärpänen, joka oli jollain tavalla löytänyt tiensä hänen suolistoon. Tapauksesta uutisoi The Independent.

63-vuotiaalle miehelle tehtiin ruutiniseulonta, jossa tähystettiin hänen paksusuoleensa. Sekä potilaan että kolonoskopian suorittaneiden lääkäreiden yllätykseksi suolesta löytyi kuollut, mutta ehjänä säilynyt kärpänen. Miehellä ei ollut hajuakaan, kuinka se oli päätynyt hänen sisälleen.

Potilas kertoi lääkäreille syöneensä ennen toimenpidettä vain nestemästä ravintoa sekä kahta päivää aikaisemmin pizzaa ja salaattia. Hän ei muista nähneensä kummassakaan ruoassa kärpäsiä. Hänellä ei myöskään ollut oireita, jotka olisivat viitanneet kärpäsen syömiseen.

Missourin yliopiston gastroenterologian asiantuntija Matthew Bechtoldin mukaan kärpänen olisi teoriassa saattanut päätyä miehen sisälle suun tai peräaukon kautta. Suun kautta elimistöön kulkeutunut kärpänen olisi todennäköisesti sulanut vatsahappojen ansiosta. Bechtold pitää myös kärpäsen lentämistä paksusuoleen peräaukon kautta epätodennäköisenä.

Hyönteisten munia saattavat päätyä ihmisen vatsaan ruoan kautta. Niiden selviäminen ruoansulatuskanavasta ja vatsahaposta on mahdollista, joskin erittäin epätodennäköistä.