Älä yritä välttyä yksityiseltä parkkisakolta tällä selityksellä

Autot · Tim Isokivi

Yksityisiltä parkkisakoilta, eli yksityisoikeudellisilta valvontamaksuilta, pyritään välttymään monenlaisin keinoin. Pysäköintioperaattori ParkkiPaten mukaan moni yrittää vedota reklamaatioissaan pimeyteen. Se ei kuitenkaan tyypillisesti mene läpi. Yhtiön mukaan moni autoilija jättää pysäköintikiekon laittamatta pimeän aikana tai ajattelee, ettei sitä voida tarkistaa.

Pysäköintikiekon oleminen väärässä ajassa pimeän vuoksi ei kuitenkaan ole riittävä syy perua maksua. Pysäköinnin alkamisaika tulee ilmoittaa niin päivällä kuin pimeässäkin.

– Virhemaksun perumiseen ei valitettavasti riitä, ettei nähnyt pimeässä laittaa kiekkoa tai ajatteli, ettei pysäköinninvalvojakaan näe sitä. Pysäköinninvalvojat liikkuvat taskulampun kanssa pimeään aikaan. Tarvittaessa tuulilasia myös puhdistetaan lumesta tai jäästä, jotta näemme luvat sisäpuolella, kertoo ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta.

Parkkiyhtiö saa vuosittain satoja reklamaatioita, joissa on vedottu pimeään ja väsymykseen. Tieliikennelaki ei kuitenkaan huomioi inhimillisiä virheitä. Metsäranta muistuttaa useimmissa älypuhelimissa olevan nykyään taskulamppu, jota voi hyödyntää pysäköintiehtoja tarkistaessa tai kiekon käytössä.

– Jos pysäköinti on sallittua vain tietyn aikarajan, on siihen hyvä syy. Säännöillä halutaan varmistaa, että asiakaspaikat riittävät mahdollisimman monelle autoilijalle, Metsäranta kertoo.