Bolognan Garisendan torni jo liian kalteva – yli 800-vuotias rakennus yritetään pelastaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaltevasta tornista puhuttaessa tulee yleensä mieleen Pisan torni, mutta Italiassa on toinenkin vinoudestaan tunnettu rakennus: Garisendan torni. Se on rakennettu vuonna 1119 ja on tullut tunnetuksi yli 800 vuoden ajan kaltevuudestaan. Nyt torni on vaarassa kaatua.

Nyt on pelätty, että pohjoisen Bolognan kaupungin symbolin pienikin kallistuminen lisää voi johtaa rakennuksen romahtamiseen. Tornin ympäristö on eristetty. Bolognan kaupunki on kertonut, että Garisenda tullaan kunnostamaan talven aikana 4,7 miljoonalla eurolla.

Bolognan pormestari Matteo Lepore totesi aiemmin tässä kuussa, että Garisendan torni on kallistunut sen rakentamisesta lähtien ja se ansaitsisi paikkansa UNESCO:n maailmanperintökohteena. Tornin mahdollinen kaatuminen on on ollut huolenaiheena rakentamisesta lähtien. Rakennus kärsi lisävaurioita keskiajalla muutostöiden, kuten leipomouunien rakentamisen vuoksi. Garisendan vieressä on suorempi kaksoistornipari, Asinellin torni. Kaksoistornit ovat olleet näkyvä osa Bolognan kaupunkiin sijoittuvaa taidetta ja kulttuuria.