Vakava varoitus viranomaisilta: Älä ammu ilotulitteita lentokenttien lähellä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uudenvuoden ilotulitukset puhututtavat jälleen. Monissa kaupungeissa ilotulitteiden ampumista on rajoitettu, ja nyt liikenne- ja viestintävirasto on muistuttanut välttämään sitä lentoasemien ja lentopaikkojen läheisyydessä.

Traficomin mukaan osa ilotulitteista voi nousta hyvinkin korkealle. Ne voivat liian lähelle joutuessaan haitata laskeutuvian tai nousevan lennon turvallisuutta. Ilmailulain mukaan lentoliikenteelle vaaraa tai häiriöitä aiheuttava toiminta onkin kiellettyä.

– Lentäjä voi hetkellisesti sokaistua tai säikähtää ilotulitetta, mikä vaikeuttaa lentäjän keskittymistä. Kun lennetään matalalla, lentäjän pimeänäkökyvyn säilyminen on välttämätöntä. Pahimmillaan esimerkiksi kriittinen pelastusoperaatio voi keskeytyä ja avunsaanti viivästyä, kertoo Traficomin tiedotteessa ylitarkastaja Veli-Matti Sääskilahti.

Traficomin kerrotaan saavan vuosittain muutamia turvallisuuspoikkeamailmoituskai ilma-aluksen ja ilotulitteen kohtaamisesta. Virasto muistuttaa myös, ettei ilotulitteita tai tähtisädetikkuja saa ottaa lainkaan mukaan lentokoneeseen. Tarkemmat ilotulitteiden käytön rajoitukset ja kiellot lentoasemilla ja lentopaikkojen ympäristössä löytyvät Traficomin ilmatilasovelluksesta.