Kotien yleisimmät tulipalojen aiheuttajat paljastettiin – näin niiltä voi välttyä

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK on paljastanut kotien tulipalojen yleisimmät syyt. Tutkimusraportin mukaan kotien tulipalot saavat yleisimmin alkunsa liedellä syttyvästä palosta.

– Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon on se, että liedellä tai sen läheisyydessä on ylimääräisiä asioita, kertoo tiedotteessa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Laura Kuurne.

Tulipaloja voivat aiheuttaa kärähtänyt ruoka ja kuuma rasva sekä liedelle jääneet esineet, kuten muoviastiat, vedenkeitin tai leikkuulauta. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi lapsi tai lemmikki voi vahingossa tökkäistä lieden vahingossa päälle. Joskus myös kokatessa laitetaan päälle väärä levy.

Kuurne muistuttaa, ettei liesi ole säilytyspaikka. Tyypillisessä keittiöpalossa palo syttyy ruoanlaittajan silmän välttäessä. Toimiva palovaroitin kotona onkin kokkaajalle tärkeä turvaväline.

Liesipalojen määrä on kokonaisuudessaan vähentynyt vuosien 2017-2020 aikana sekä vakuutusyhtiön että pelastustoimen tilastojen perusteella. Niitä tapahtuu silti useita satoja vuosittain. Spek listasi kuusi vinkkiä turvallisempaan kokkaukseen:

  • Älä säilytä liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä mitään ylimääräistä
  • Vahdi ruokaa
  • Siirrä jäähtynyt ruoka liedeltä pois
  • Pidä alkusammutusvälineet lähellä: sammutuspeite, käsisammutin, kuiva kattilankansi
  • Opettele alkusammutusta
  • Harkitse induktiolieden hankkimista tai liesivahdin asentamista, jos taloustilanteesi sallii